Wat is het verschil tussen vitrage en inbetween?
Het is zondagochtend, je strekt je uit, gaapt even en loopt in je badjas naar de keuken om koffie te zetten.
Slaperig druk je op het aan en uit knopje van het koffiezetapparaat en ziet iets in je ooghoek bewegen.
De buurman staat voor het raam vrolijk te zwaaien naar je! Je badjas is open gevallen en van schrik laat je ook nog je koffiekopje vallen. 100 stukjes vallen op de grond.
‘Had ik nu maar een gordijn opgehangen voor dat raam’ denk je.
Het probleem is, dat je niet zo goed weet wat voor gordijn.
Want in de keuken wil je eigenlijk iets anders dan in de woonkamer. De keuken moet praktisch zijn, en goed schoon te maken. In de woonkamer mag het veel meer sfeer uitstralen. En je wil sowieso van de inkijk van de buurman af! Je hoort om je heen de termen vitrage en inbetween veel. Maar wat is dat precies en wat is het verschil ? Is er überhaupt wel een verschil?
Vitrage vs inbetween
Ja, er is wel degelijk een verschil. Maar deze twee termen worden (helaas) ook vaak door elkaar gehaald. Vitrage is eigenlijk wat we vroeger heel vaak en veel zagen. Een dunne transparante stof, vaak in het wit of crème waar je redelijk goed doorheen kunt kijken.
Een inbetween is daarentegen juist vaak wat dikker, en in ieder geval dichter geweven waardoor je er minder makkelijk doorheen kunt kijken en zo dus de inkijk van de buurman voor een groot gedeelte wegneemt. De volgende keer kan hij alleen een schim zien en niet jouw gezicht.
Wanneer een vitrage en wanneer een inbetween?
Wil je dat de inkijk wordt weggenomen of kan er niemand naar binnen kijken en is de inkijk en privacy niet van toepassing? Wanneer je de inkijk van buitenaf graag wilt beperken, dan kies je voor een inbetween. En wanneer je geen last hebt van pottenkijkers en zelf ook graag alles goed wilt kunnen zien, kies je voor vitrage.
Beide soorten hebben heel veel keus in dessins en kleuren. Let er wel op dat je goed kijkt naar de samenstelling van de stof. Wanneer je een raam hebt op het westen of zuiden, en dus een heel groot gedeelte van de dag de zon daarop hebt, is het verstandig om een stof te kiezen waar geen linnen of katoen in verwerkt is. Dit kan natuurlijk wel, alleen houd er dan rekening mee dat dit kan krimpen en uitzetten en sneller kan verkleuren. Gelukkig bestaan er ook stoffen die lijken op bijvoorbeeld linnen, maar waar helemaal geen linnen in verwerkt is. Linnenlook wordt dit ook wel genoemd.
Verschillende uitvoeringen bij inbetweens
In jouw keuken, waar je dus de inkijk van de buurman wilt tegengaan, kies je waarschijnlijk niet zo snel voor een inbetween die aan een rails hangt. Want: veel stof wat voor je kookplaat of kraan hangt. En mocht je geen vensterbank hebben, hangen die lappen stof op je aanrecht. Niet echt ideaal.
Maar van een inbetween kun je ook een vouwgordijn laten maken. Dan hangt het strak tegen je raam, je kunt hem ’s avonds helemaal naar beneden doen, zodat je ’s ochtends geen inkijk van buitenaf hebt. En overdag trek je hem een stukje op zodat je er nog wel onderdoor kunt kijken. En om eenheid in de ruimte te krijgen, kies je dezelfde stof voor in de woonkamer. Alleen laat je ze daar wel aan een rails hangen, zodat je daar direct meer sfeer creëert. Hier heb je weer keuze in verschillende soorten plooien. Daarmee bepaal je of je bijvoorbeeld een stoere, romantische of landelijke uitstraling wilt.
Hotelplooi bij inbetweens
Mijn favoriete plooi op dit moment is de hotelplooi. Dit is een strakke platte plooi, waardoor het er enorm luxe uit ziet. Prachtig met een glanzende stof. En aan de achterkant zit dan eigenlijk de plooi zoals we die kennen. A house of happiness heeft dit in eigen atelier ontwikkeld.
Interieuradvies bij jouw inbetweens of vitrage
Kom je er zelf nu echt niet uit? Schakel dan hulp in van een professional. Deze heeft verstand van de verschillende mogelijkheden en weet wat het beste uitkomt bij jou in huis.