brown wooden table lamp beside of black typwriter

Behang in de horeca: de verschillen tussen vlies en vinyl

Muren met behang in de horeca

restaurant behang
bron: foto by Capricious Wayfarer (Saptarshi) on Pexels.com

Wanneer ik in een restaurant of hotel, een mooie muur zie, dan kan ik daar niet alleen maar naar kijken.

Ik MOET dat aanraken! Meestal weet/zie ik al op een afstand dat het behang is, maar soms is het bijna niet te onderscheiden van echt hout/leer/steen enz.

Mijn man zegt vaak al voordat wij ergens binnenstappen dat ik niet aan de muren mag komen. Hij zegt dan: ‘ je ziet toch al of het behang is of niet, waarom moet je er dan ook nog aanzitten??’

Tja, dat is een tic denk ik. Net zoals dat ik heel graag overal waar ik ben, even naar de wc ga. Niet omdat ik nodig moet, maar gewoon om even de wc te bekijken 🙂 Ik ben namelijk van mening dat de wc een hele hoop zegt over het huishouden of het bedrijf. Maar goed, dat is voor een andere keer.

Terug naar die aantrekkelijke muren.

Die schreeuwen gewoon: RAAK mij aan!

Eigenlijk is dat best grappig he, tegen onze kinderen zeggen we: ‘kijken doe je met je ogen, niet met je handen’. 🙂

Luxe behang in de horeca

In de horeca wordt graag voor een luxe behang gekozen. En dit behang zit qua prijs dan meestal in het midden tot hoge segment. Steeds vaker is dit een vliesbehang, maar vinylbehang komt ook nog met regelmaat voor bij de ‘luxe’ behangsoorten.

Arte is een merk wat veel in de horeca wordt gebruikt. Negen van de tien keer is dit ook nog eens 70 cm breed. Hierdoor heb je minder naden op 1 muur als deze al zichtbaar zijn. Want dit is kwalitatief zulk goed behang dat je dit naadloos kunt plakken. Naadloos plakken betekent dat je de naden niet ziet. Ze zijn er natuurlijk wel. Maar daardoor zie je ook niet dat het behang is.

Vinylbehang is steviger en soms ook zelfs schrobvast. Dit houdt in dat je dit kunt afschrobben. Geen overbodige luxe in een restaurant. Wanneer er kids achterstevoren op hun stoel met hun pizzahanden de muren zitten te aaien.

behang

Verschil tussen vlies en vinyl behang

Maar wat is nu precies het verschil tussen vlies en vinyl behang? Het zit hem in de rug van het behang. Bij vlies is dit, de naam zegt het al, een vlies rug en bij vinyl een vinyl rug. Een vlies rug is dunner.

Daardoor hebben ze ook een verschil in aanbrengen op de muur.

Bij vliesbehang smeer je de muur in met lijm en plak je direct daarna het droge behang er tegenaan.

Bij vinylbehang smeer je het behang in, je vouwt het dubbel, laat het even intrekken en daarna plak je het tegen de droge muur aan. Omdat vinylbehang moet intrekken, is het handig om een behangtafel bij de hand te hebben.

Voor beide soorten heb je een andere lijmsoort nodig.

Perfax is een groot en bekend (behang)lijmen merk. Zij hebben onder andere perfax roze en perfax paars in het assortiment. Perfax roze is voor vliesbehang en perfax paars voor vinylbehang. Dit is een poedervorm wat je moet aanmaken met water. Op de pakjes staan de verhoudingen vermeldt.

Verschillen vlies en vinylbehang

Vinyl:

  • is stevig
  • lijm moet worden aangebracht op het behang
  • het gebruik van een behangtafel is aan te raden
  • afschrobbaar
  • perfax paars als lijm

Vlies:

  • soms wat dunner
  • lijm moet op de muur worden aangebracht
  • niet perse een behangtafel nodig
  • niet geschikt in ruimtes waar veel gepoetst moet worden, zoals een keuken
  • perfax roze als lijm

In de horeca wordt dus vaak voor vinylbehang gekozen. Terwijl in woonhuizen steeds meer en meer voor vliesbehang wordt gekozen.