Waar je op moet letten bij het kiezen van gordijnen

Gordijnen ouderwets?

Stel je eens voor:

Een bruine bank, tapijt met van die lusjes in een crème tint, donkere eiken meubels die glommen van de meubelwas (wat overigens heerlijk rook, naar mijn mening), een glazen zeshoekige salontafel en bruin bloemetjes behang op de muur. In het raam hangen op zo’n 50 cm van de vensterbank, gehaakte witte lapjes stof aan een dunne roede. Daar over heen, bruine overgordijnen, die als je ze aanraakt aan je handen blijven hangen.

Zie je het voor je?

Dat was onze woonkamer bij ons thuis vroeger, en geen 80 jaar geleden maar eerder 30 jaar geleden. Bruin, bruin en nog eens bruin ,met een vleugje crème. En begrijp me niet verkeerd. Ik heb zeer goede herinneringen aan mijn jeugd en aan dat huis. En ik vind nog steeds de geur van pledge doekjes, heerlijk ruiken. Waarschijnlijk omdat mijn moeder daar wekelijks de meubels mee afnam.

Er was wel 1 ding wat ik mezelf toen heb beloofd : nooit, maar dan ook nooit ga ik gordijnen voor de ramen ophangen!

Fast forward….35 jaar later

Dat is dus precies niet gelukt 🙂 Ik heb gordijnen in huis, niet voor elk raam en niet in elke ruimte. Okee en nergens gehaakte gordijnen. Maar mijn liefde voor gordijnen is wel terug.

Ik moest gewoon even over die oude overtuiging heen dat gordijnen ouderwets zijn.

Overgordijn, inbetween en vitrage

Want tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten en maten, dessins en opties in confectioneren mogelijk. En daardoor vind ik gordijnen verkopen of toepassen in mijn ontwerpen onwijs leuk en het geeft de ruimte echt een meerwaarde. Ik heb het wel de hele tijd over ‘gordijnen’, maar eigenlijk kun je het onderverdelen in: Overgordijnen , al dat niet verduisterend. Inbetween gordijnen, dit zijn de wat dikkere vitrages zoals dat vaak gezegd wordt. En de vitrages, deze zijn vaak redelijk transparant en laten het licht dan ook zeer goed door.

Een linnenstof met de voordelen van polyester

Met stip op nummer 1 staat bij mij de Flax, van a house of happiness. Dit is een fantastische inbetween, die op linnen lijkt, maar van polyester is gemaakt. Waarom is dat zo belangrijk? Echte linnen gordijnen verkleuren, kreuken en krimpen veel sneller. Omdat dit een natuur product is. Waardoor je ze dus eigenlijk niet kunt wassen. De flax bijvoorbeeld, kun je wel wassen en verkleurt, kreukt en krimpt veel minder. Zo heb je toch de looks van een linnen gordijn maar met het gemak van polyester.

Duurzame gordijnen

En wist je dat a house of happiness ook stoffen in de collectie heeft, die gemaakt zijn van gerecycled materiaal? Dat is nog eens duurzaam bezig zijn!

Met de afwerking van een gordijn kun je ook heel veel spelen en daarmee dus een bepaalde sfeer neer zetten.

Dubbele plooi, waveplooi of ringen?

Een lange tijd werd er alleen gekozen voor een dubbele plooi in een gordijn. Waarschijnlijk vonden de vrouwen in de naaiateliers dat erg makkelijk. Hun machine hoefde niet steeds opnieuw te worden ingesteld. Maar tegenwoordig zijn er nog veel meer mogelijkheden qua plooi.

  • Een enkele plooi, in verschillende hoogtes. bijvoorbeeld, 8 cm (standaard), 10, 12, of zelfs 20 cm hoog
  • Een dubbele plooi, dit was en is nog steeds denk ik, de meest gebruikte plooi. Ook deze is in meerdere hoogtes verkrijgbaar.
  • Een drie dubbele plooi, ook wel triplooi. De naam zegt het al, hierbij zie je dus 3 ‘vouwtjes’ in de plooi bovenaan. Hoe dikker de plooi, hoe meer stof je nodig hebt.
  • Een waveplooi, hiermee creëer je een mooie ‘golf’ in de plooi, waardoor het gehele gordijn golvend valt.
  • Een gordijn op ringen, hierbij worden er ringen in de bovenste rand van het gordijn geslagen. Je krijgt hiermee bijna hetzelfde golvende effect als bij de waveplooi.

Ook in de lengte of hoogte zijn veel verschillen ten opzichte van vroeger. Vroeger waren bijna alle gordijnen op vensterbankhoogte. Maar toen kwamen de nieuwbouwhuizen met de openslaande deuren en dus moesten de gordijnen ineens tot op de grond gemaakt worden. En nu zie je zelfs vaak gordijnen oversized op de grond hangen. Dit geeft een stoere, nonchalante look aan een gordijn.

Tips bij het kiezen van een gordijn

Wat is nu belangrijk om op te letten bij het kiezen van een gordijn?

  • Welke functie moet het gordijn hebben? Moet het verduisteren, de inkijk tegen gaan of alleen de zon uit de ruimte houden?
  • Wat voor sfeer wil je bereiken? Stoer, strak, landelijk, modern?
  • Wat zijn de 3 hoofdtinten qua kleur in de ruimte? Maak een foto van de ruimte en het raam zodat je dit als geheugensteuntje kunt gebruiken als je op pad gaat.
  • Hangt er al een andere raambekleding waar het gordijn bij moet passen?
  • Vraag of bestel altijd kleurstalen aan, zodat je ze in je eigen ruimte bij de rest van de meubels en muren kunt houden. In woonwinkels is niet altijd daglicht, en dan komen kleuren heel anders over dan in jouw huis.

Mocht je dit avontuur niet alleen willen of durven aan gaan: Ik bijt niet 😉 Stuur me gerust een DM of mail.

Alle beelden zijn gemaakt en eigendom van A house of happiness

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *