Noord, Oost, Zuid, West: waar je op moet letten qua lichtinval en kleurgebruik

Als je een nieuwe woning gaat kopen of huren, is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten. Een van de belangrijkste factoren die je niet moet vergeten is de lichtinval. Het is essentieel om te weten hoe de zon zich gedraagt in relatie tot de windrichting van je huis. Hieronder kun je een kort overzicht lezen, van waar je op moet letten met de verschillende windrichtingen qua lichtinval.

  • Noorden: Als je huis op het noorden gericht is, krijg je het minst directe zonlicht. Dit kan betekenen dat je huis kouder en donkerder aanvoelt. Zorg ervoor dat je voldoende kunstlicht hebt en kies voor lichte kleuren om het gevoel van ruimte te vergroten.
  • Oosten: Wanneer je huis op het oosten gericht is, krijg je in de ochtend veel zonlicht binnen. Dit kan positief zijn als je bijvoorbeeld van een lichte slaapkamer houdt. Maar als je geen ochtendmens bent, kan het ook betekenen dat je vroeg wakker wordt van de zon.
  • Zuiden: Een huis op het zuiden is over het algemeen het meest gewild omdat je de hele dag door veel direct zonlicht krijgt. Dit kan echter ook een nadeel zijn als je huis snel opwarmt en je in de zomer veel last hebt van de hitte. Zorg voor voldoende zonwering en ventilatie om het binnenklimaat comfortabel te houden.
  • Westen: In de late middag en avond krijg je in een huis op het westen veel zonlicht binnen. Dit kan prettig zijn als je bijvoorbeeld van de avondzon wilt genieten in je tuin. Maar het kan ook betekenen dat je huis oververhit raakt in de zomer. Zorg voor voldoende ventilatie en zonwering om het binnenklimaat aangenaam te houden.
Free compass and map image

Kortom, het is belangrijk om bij het kiezen van je nieuwe woning rekening te houden met de windrichting en de bijbehorende lichtinval. Op die manier kun je optimaal genieten van het daglicht in je huis en zorg je voor een aangenaam binnenklimaat.

Wil je meer weten over welke kleuren bij de verschillende windrichtingen horen? Boek dan een Gratis Interieurcall in en binnenkort weet jij precies met welke kleuren je aan de slag kunt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *