behang

Verf versus Behang

Wat zijn de verschillen tussen verf en behang?

Wanneer je mij 10 jaar geleden had gevraagd of ik team Behang of team Verf ben, dan had ik met volle overtuiging TEAM BEHANG geroepen!

Komt misschien ook door het feit dat ik op dat moment bij een woninginrichter werkte. Waar wij een zeer grote behangafdeling hadden. And I LOVE IT!

moodboard roomblush, labpaint

Behang op de muur

Elke keer als er weer een vertegenwoordiger met een nieuwe behangcollectie aankwam, stond ik vooraan om te kijken wat er dit keer voor moois bij zat. Ik hou van prints en kleur, maar ook effen behang kan onwijs mooi uitkomen op de muur. Mits je voor kwaliteit gaat. Want hoe ‘slechter’ jouw muur is, hoe meer je door het behang heen ziet. En met een print is dit makkelijker te verbloemen. En met een redelijk dik effen behang ook. Maar het is hoe dan ook altijd beter om je muur zo glad mogelijk te maken.

Nog een tip: als je een licht behang wilt gaan behangen, en je muur is beton grijs, met hier en daar witte plekken: verf dan de gehele muur even in een effen kleur (het mooiste is om een tint te pakken die dicht bij je behang komt, maar in principe maakt het niet uit welke kleur je pakt. Zolang hij maar egaal van kleur is) Doe je dit niet, dan heb je kans dat je die vlekken door je nieuwe behang heen gaat zien.

Met behang heb je heel snel een bepaalde sfeer in de ruimte. En vaak hoef je daar maar 1 muur of een deel van een muur voor te behangen. Als je nog nooit behangen hebt, maar behang wel heel tof vindt, en er ook van houdt om vaak te veranderen, is een paneel een uitstekende idee. Dit paneel kun je van mdf bijvoorbeeld, laten zagen op de gewenste maat bij de bouwmarkt. Vervolgens heb je dan maar (afhankelijk van de maat) vaak 1 rol behang nodig.

behang arte

Verf op de muur

Aan het begin van dit artikel kon je lezen dat ik 10 jaar geleden team Behang was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste jaren meer en meer team Verf ben geworden.

Nog steeds vind ik behang geweldig en onwijs leuk om ermee te werken ook. Maar nu wel in combinatie met verf. Ik kies vaak voor 1 muur een behang met een print, en de overige muren verf ik dan in bijpassende kleuren die in het behang terugkomen. Ze klopt het plaatje en voelt het als een geheel.

Verschillen verf en behang

Wat zijn nu de verschillen tussen verf en behang? Met beide heb je in een handomdraai een andere kleur op de muur zitten. Met behang kun je hele mooie prints op de muur krijgen. En behang is verstandiger als je muren niet helemaal glad zijn. Verf heb je echter sneller weer veranderd, als het toch niet helemaal naar je zin is. En daar zijn minder benodigdheden voor nodig om het aan te brengen.

behangstaal arte

Verf als eyecatcher

Met verf kun je natuurlijk nog veel meer dan alleen op de muur smeren. Wanneer je een restje over hebt van de muren, kan het leuk zijn om een krukje of lampenvoet te verven met dezelfde verf. Zo komt de kleur weer terug in de accessoires en wordt het nog meer een geheel. En je hebt er unieke items bij!

Ik zeg : Win-win!

Durf jij zelf echt niet te kiezen in alle 1000 verschillende soorten behang en verf? Vraag hulp.