Wat is het verschil tussen PVC en Laminaat?

Wanneer je mij deze vraag 20 jaar geleden had gesteld, dan had ik waarschijnlijk geantwoord dat PVC zo’n grijze pijp is wat loodgieters gebruiken. En dat laminaat een vloer is. Eigenlijk is het woord ‘PVC’ ook helemaal niet juist. Maar inmiddels weet iedereen dat ook dit een vloersoort is.

PVC vloer kiezen of een Laminaat vloer?

Een laminaat vloer kun je over het algemeen vaak zelf leggen. Mits je een beetje overweg kunt met een zaag, waterpas en stootblokjes. Laminaat bestaat uit een bovenlaag en een onderlaag. De onderlaag is vaak van geperst hout en aan de zijkanten zitten randjes. Dit is het kliksysteem. De bovenlaag is een plastic laag, waar het dessin in verwerkt zit. Bij een laminaatvloer heb je altijd een ondervloer nodig. Welke ondervloer, is afhankelijk van de vloer waar je hem op gaat leggen. Bij een houten vloer, heb je een andere ondervloer nodig dan bij een betonnen vloer. Ook heb je bij laminaat altijd plinten nodig. Omdat laminaat een zogenoemde zwevende vloer is, mag je hem niet strak tegen de muur leggen. Maar dan heb je dus altijd kieren tussen de vloer en de muur. Daar komt dan een plint overheen.

PVC wordt gelegd door vakman

Pvc daarentegen kun je vaak niet zelf leggen. Ik heb het over plak pvc. Deze soort PVC wordt door middel van lijm direct op je vloer geplakt. Het plakken zou je misschien wel zelf kunnen, maar voordat je kunt gaan lijmen, moet de vloer geëgaliseerd worden. En dat is een klusje wat de meeste mensen niet zelf kunnen. Waarom die vloer dan zo glad moet zijn? Dat komt voornamelijk omdat de PVC vloer uit hele dunne stroken bestaat, en daardoor zie je dan elke oneffenheid in je ondervloer door je PVC heen.

Team PVC of team Laminaat

Voor de duidelijkheid: ik was voor 100% team laminaat. Je leest het goed, was 🙂 Inmiddels ben ik overgestapt naar team PVC. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met PVC vloeren, was toen ik bij mijn vorige werkgever in de winkel werkte waar we vloeren verkochten. Op dat moment was de verdeling bijna altijd: Woonkamer, keuken, gang werd met laminaat aangekleed, en de slaapkamers en trap met tapijt. Totdat die ene bewuste dag er een vertegenwoordiger de winkel binnen kwam en ons vertelde dat er een nieuwe soort vloer op de markt was, die nog veel sterker was dan laminaat, makkelijker in onderhoud en geschikt voor elke ruimte in huis. Huh? Wat? Dat bestaat niet! Wij waren overduidelijk niet direct enthousiast. Veel van onze klanten waren aanpakkers, en wilden heel graag zelf hun vloer leggen. En dat was nu precies het enige wat met PVC niet zo gemakkelijk kon. Dat zelf leggen. Onze stoffeerders hadden al ervaring met het leggen van marmoleum. En dit werkt hetzelfde als bij PVC. Dat was dan in onze ogen voor ons het enige voordeel.

Enthousiast over PVC

De vertegenwoordiger liet een aantal stalen achter, vertelde ons duidelijk hoe het product werkt en zei: ga het eerst maar eens ervaren en ik kom over een paar weken terug.

Je raadt het al, in die paar weken raakten wij enthousiast over dat gekke dunne materiaal dat PVC genoemd werd. We hebben een stuk van de winkelvloer leeg gehaald zodat we daar zelf PVC konden leggen. Zo konden we het zelf uitproberen. De stoffeerders konden oefenen met het leggen ervan. Wij konden de dessins uittesten in real life. En vooral kijken hoe onderhoudsvriendelijk het product nu precies is. In 1 woord: TOP!

Egaliseren van vloer

Ja het klopt dat het leggen ervan even wat voeten in aarde heeft. Want het moet geëgaliseerd worden. Dit moet (afhankelijk van de dikte van de egaline) een aantal uren drogen. Daarna wordt er geschuurd, gelijmd en vervolgens kunnen de stroken PVC erop. Al met al ben je een paar dagen verder. Maar wat je daarna ervoor terug krijgt, is geweldig. Daar kan geen laminaat vloer tegenop.

Begrijp me niet verkeerd, laminaat is nog steeds een hele mooie sterke vloer. En de goede merken van tegenwoordig maken ook echt geen rommel. Maar er zit wel heel veel kwaliteit (en dus prijs) verschil in de 1000 verschillende aanbieders die er op de markt zijn. En over het algemeen heb je in laminaat sneller een beschadiging, die niet altijd even makkelijk te repareren valt.

Het voordeel van laminaat blijft dat je dit makkelijk zelf kunt leggen, en dat je de vloer niet hoeft te egaliseren.

Vloerverwarming

Beide vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Mits je bij laminaat kiest voor een speciale ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming. Omdat PVC dunner is, geleidt het wel beter de warmte door de vloer heen. Bij laminaat duurt het langer voordat de warmte er doorheen is.

Van grijze loodgieters buis naar hoogwaardige vloer, wat een transformatie 🙂

Kom jij er zelf helemaal niet uit, in het maken van een keuze in vloerenland? Ik help je graag

Ben jij op zoek naar een goede stoffeerder?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *