buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk – Wat is de beste manier?

Het zonnetje schijnt, buiten hoor je de vogels gezellig fluiten en je kunt eindelijk zonder jas naar buiten lopen. Eenmaal buiten, ga je op een bankje zitten voor je huis, met een bakkie koffie. Terwijl je daar zit, kijk je naar je kozijnen. Daar bladdert de verf bijna onder je ogen vandaan. Tijd om daar iets aan te doen!

buitenschilderwerk gevel

Voorbereiding is het halve werk

Om te beginnen kun je het beste eerst even inventariseren welke verfbenodigdheden je allemaal nog hebt. En vooral welke je niet hebt. Want niks is zo vervelend als je net aan je verfklus bent begonnen en je komt erachter dat je bijvoorbeeld geen kwasten meer hebt, of nog erger, de verf is uitgehard.

Benodigdheden voor het buitenschilderwerk

Wat heb je allemaal nodig om de buitenboel te schilderen? Allereerst verf die geschikt is voor buiten. Hoe hoger de glansgraad, hoe sterker de verf is. Ook staat er op de potten van Sigma een aantal jaar vermeldt. Dit geeft het aantal jaar aan waarop zij denken dat de verf mee moet gaan. Maar let wel, dit is gebaseerd om iemand die midden in Utrecht woont, en dus geen last heeft van weersinvloeden zoals zon en zee lucht. Hoe dichterbij de kust je woont, hoe minder lang het verfwerk mee gaat. Dit geldt ook voor huizen die op het noorden of juist op het zuiden staan. Over het algemeen geldt hier, hoe minder zon er op het verfwerk komt, hoe langer het mee zal gaan.

Kwalitatief goede verf die geschikt is voor buiten dus. Hoogglans, ook dat nog. (grondverf en aflak) Een paar goede (synthetische) kwasten, die laten niet zo snel hun haren los. Schuurpapier en eventueel een schuurmachine. St Marc, om te ontvetten. Afplaktape. En eventueel een afbrander.

buitenschilderwerk gevel

Weersomstandigheden en buitenschilderwerk

Wanneer je dit allemaal in huis hebt, kun je aan de slag. Nou ja, bijna dan. Het weer speelt ook nog mee. In regen kun je beter niet schilderen. In de volle zon ook niet. Let wel, het is niet erg als de zon op je verfwerk schijnt wanneer je klaar bent met schilderen. Maar tijdens het schilderen is dit niet zo’n goed idee omdat je verf dan niet mooi vloeit. Van onze schilder heb ik nog een belangrijke regel geleerd: tussen 1 oktober en 1 april kun je beter ook niet buiten schilderen. Er is dan teveel vocht in de lucht, het is te snel donker en de kans dat het regent is groter.

Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vader ons hele huis aan de buitenkant geverfd. Dat was een flinke klus, maar wel één waar ik heel erg dankbaar voor ben. En waar ik ontzettend veel van heb geleerd.

De vorige bewoners hadden al het houtwerk in de olie laten zetten. Als je hout in de olie zet, dan blijf je het hout en de nerf van het hout zien. Alleen de kleur van het hout wordt wat bruiner/roder.

Ontzettend natuurlijke uitstraling geeft dat, en het beschermt het hout goed. Enig nadeel is dat je dit alleen maar kunt bijwerken en onderhouden, door er steeds weer olie op te blijven smeren. En dit was precies niet wat ik voor ogen had qua uitstraling van ons huis.

Dus de olie moest eraf! Een vriend van mijn vader is schilder, en van hem mochten wij zijn spullen gebruiken.

Verf afbranden voordat je begint aan het buitenschilderwerk

Een afbrander is een soort föhn die je dicht tegen het hout aan moet houden, zodat het heel heet wordt. En daarna kun je met een afkrabber de verf, of in ons geval de olie , eraf schrapen. Stukje voor stukje. Centimeter voor centimeter. Althans zo voelde het. Ik was nog nooit zo bruin aan de achterkant van mijn benen want die kant stond steeds in de zon. En eerlijk is eerlijk, het gaf wel een goed gevoel hoor dat afbranden. Want je ziet direct verschil, en het knapte al heel erg op. Ondanks dat er nog geen verf op zat.

sikkens

Kwaliteitsverf voor je buitenschilderwerk

Na een aantal dagen afbranden, konden we beginnen met verven. Eerst grondverf om precies te zijn. We hebben grondverf van Sikkens gebruikt. Sikkens is één van de merken die aan de top van de verfwereld staan. En waar dus ook een prijskaartje aan hangt. Maar wel een prijskaartje die zijn naam dubbel en dwars waar maakt. Want deze verf smeerde als een tierelier, het dekte in één keer. Zelfs zo goed, dat ik gekscherend zei dat we helemaal geen aflak meer nodig hadden. Met een kwast, met de roller, alles ging even lekker. Zo hebben we de voorkant en de zijkant gedaan. En een stuk van de achterkant. Ineens was het 1 oktober en hebben we alles opgeruimd.

Tussen 1 april en 1 oktober is de beste tijd voor het buitenschilderwerk

Na een winter te hebben gewacht werd het langzaam 1 april. En dus begon het bij mij weer te kriebelen. Eerst alle spullen checken. Gelukkig had ik nog goede kwasten, en de verf was niet uitgehard. Ik kon dus vrijwel direct beginnen. Helaas moest eerst weer die oude olielaag eraf worden gebrand. Dit is niet mijn meest favoriete bezigheid, maar het zorgt er wel voor dat de verf daarna goed hecht op het hout. Het ging allemaal heel lekker. Olie eraf gebrand, goed geschuurd, daarna met ontvetter eroverheen. En vervolgens kon het blik grondverf open. Ik ben al jaren lang gewend om met Sigma te verven, met veel plezier. Sikkens kende ik nog niet zo goed. Maar wat een heerlijke verf zeg! Het dekt echt heel erg goed, bijna zo goed, dat je maar 1 laag nodig hebt 🙂 Natuurlijk heb ik dat niet gedaan, want dan kan ik volgend jaar weer aan de slag. Twee lagen grondverf en 1 laag aflak zit er nu op. En stiekem hoop ik dat er nog een laag aflak op moet, want als ik 1 ding wel heb geleerd: is dat ik verven echt heel erg leuk en ontspannend vind!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *