Binnenkijker – Balans tussen oud en nieuw

De bewoner(s)
Wie: Cora en hond Levi. Zij zijn de derde bewoners van dit huis.
Woningtype: 2 onder 1 kap woning uit 1930
Bijzonder: oud & nieuw is overal met elkaar in balans

Kleur- en materiaalgebruik: Natuurlijke materialen en kleuren. Zwart, wit, grijs, hout. En een toefje okergeel. 

Lopend over een bruggetje kom je via een grindpad in de achtertuin. Blaffend en snuffelend wordt ik begroet door hond Levi. Nadat hij mij heeft goedgekeurd kijk ik mijn ogen uit. Oud en nieuw lopen feilloos in elkaar over. We lopen direct tegen de studio van Cora aan. De studio was voorheen een oude zaagschuur, die ze nu volledig van binnen heeft geïsoleerd.

Rondom de tuin ligt een sloot. Daar stonden vroeger een heleboel betonplaten naast elkaar en die vormden een damwand. Met een kraan en een aantal sterkte mannen zijn de betonplaten één voor één uit het water gehaald en vormen nu de ondergrond van het terras en de studio.

Sinds wanneer woon je hier?

Cora: 9 jaar geleden heb ik de woning gekocht. Toen ben ik in het huis gaan wonen in de staat zoals ik het kocht, zodat ik goed kon kijken wat het huis nodig had en wat de stand van de zon is. Ook vond ik het fijn om te kijken of de indeling helemaal goed was, of dat ik dat toch wilde aanpassen. Dat laatste is gebeurd. Ik ben in totaal ben ik 8 jaar bezig geweest met verbouwen. Eerst woonde ik volledig beneden en werd de bovenverdieping aangepakt. Daar zijn muren geplaatst, plafonds opengebroken en alles is van boven tot onder vervangen. Toen ik boven kon slapen, heb ik mijn spullen daarheen verplaatst en zijn we beneden aan de slag gegaan. Beneden is de achtergevel eruit geweest, en opnieuw opgebouwd, voornamelijk met hergebruikte materialen. Ook is daar de indeling veranderd. Nu is het helemaal klaar.

Gele kleur : RAL 1005

En waarom heb je voor dit huis gekozen?
Ik kom hier vandaan, hier liggen mijn roots. Ik wilde hier graag naar terug en ik zocht een huis met meer buitenruimte. Eigenlijk kwam ik bij toeval met dit huis in aanraking, ik kende het, en wist niet dat het te koop stond.

Wat is jouw lievelingsplek in of om het huis?
Mijn lievelingsplek is de veranda. In de ochtend komt daar de zon als eerste op, dus als de zon schijnt in het voorjaar, kun je er heerlijk zitten met een kopje koffie.

Wat heb je allemaal aan dit huis gedaan voordat het bewoonbaar was?

Echt alles, een volledige renovatie. Van binnen en buiten. De badkamer was bijvoorbeeld in de aangebouwde serre geplaatst. Ik heb nu boven een badkamer gerealiseerd. Beneden is een uitbouw gemaakt, zodat de keuken verplaatst kon worden. In de oude keuken is nu een wasruimte voor de wasmachine en droger gemaakt. En buiten is een studio neergezet waar ik kan werken.

Stylingtip:
De muren en vloer lijken op betonstuc, maar zijn gemaakt van tegellijm met een 2 componentenlak er overheen, zodat het waterdicht is. Stukken goedkoper en met hetzelfde resultaat.

Welk accessoire of meubel doe jij nooit meer weg?
Mijn Charly’s, dit zijn 2 zwarte design stoelen van Montis (ontwerper Gerard vd Berg).

Wat zou je nog heel graag willen aanpakken in huis als alles mogelijk was en geld geen rol zou spelen?
Niks. Het is helemaal goed zoals het nu is.

Ben jij een buiten of een binnenmens en waarom?
100 % Buiten. Ik voel met het lekkerst met mijn poten in de klei.

Tegenwoordig zijn planten bijna niet meer weg te denken uit huis. Ook bestaan er veel nepplanten. Wat vind jij hiervan? En heb jij planten in huis? Echt of nep?

Ja ik heb planten, ze zijn bij mij allemaal echt. Ik vind dat iedereen zijn eigen keuze mag maken. Soms heb je geen mogelijkheid tot echte planten en dan bieden nep planten wel een oplossing. Maar zodra je de mogelijkheid hebt om echte planten in huis te hebben, zou ik dit wel aanraden.

Wat zijn jouw favoriete woonwinkels?

Marktplaats, want ik hou van hergebruik.

In mijn huis heb ik erg veel van Marktplaats.

De kozijnen uit de schuifpui in de keuken komen daar vandaan. Alle deuren in huis ook. De stoelen rond de eettafel heb ik via via kunnen ophalen. De planken in de badkamer voor het wasmeubel zaten ergens anders in het huis en hebben we hergebruikt. De gehele keuken komt ook van Marktplaats. Hier zijn wel door een vakman een aantal werkbladen bij gemaakt in dezelfde stijl. Ook alle accessoires in de keuken komen van Marktplaats.

De buitenmeubelen heb ik gekregen of via een koopjeshoek hier in de buurt.

En mijn werkstudio is ook volledig hergebruikt materiaal. Het is een oude zaagloods, die we van binnen volledig hebben geïsoleerd. En de ramen die daar in zitten heb ik ook gekocht op Marktplaats.

Wat is jouw lievelingskleur en komt deze kleur ook ergens terug in huis?

Zwart, maar ik ga steeds meer naar taupe/grijs toe. Zwart wordt steeds meer een steunkleur.

Vol met inspiratie verlaat ik dit prachtige huis. Het meest opvallende vond ik dat je eigenlijk helemaal niet ziet dat er zoveel is hergebruikt. Alle muren zijn als het ware om de kozijnen heen gebouwd. Dat is het voordeel als je alles aanpakt, dan heb je ook de mogelijkheid om het andersom te benaderen. Om het huis te bouwen op basis van de materialen die je wilt hergebruiken, in plaats van de materialen aan te passen aan de bestaande bouw.

Het is een prachtige plek geworden. Ik snap heel goed dat Cora en Levi zich hier thuis voelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *