trap zwart

Trap verven: Hoe pak je dat aan?

Waar begin je mee bij het verven van de trap?

Eerlijk is eerlijk, ook ik zag hier best tegen op. Een trap is toch wel een veelgebruikt voorwerp in huis. Sterker nog, ik denk dat je hier het meeste overheen loopt van alle vloeren die er in huis te vinden zijn. En wanneer komt het nu uit om die NIET te gebruiken omdat je die wil gaan verven?

trap bruin

Gewoon beginnen

Eigenlijk is er maar één manier om te beginnen, en dat is: GEWOON BEGINNEN! Maar wel als het voor jou echt goed voelt dat je moet beginnen. Toen wij dit huis kochten, wist ik van te voren al dat de trap(pen) (ja ik heb nog twee trappen te doen ;)) als allerlaatste aan de beurt zouden zijn. Puur omdat het gewoon niet praktisch is om te doen als je er nog 100 keer overheen moet met verbouwen, en daarna woon je er, en dan is het helemaal niet meer handig als je de trap niet kunt gebruiken. En dus vertelde ik aan iedereen dat de trap ook nog gedaan moest worden, maar dat dat nog wel even kon duren.

Materialen in huis halen voor het verven van de trap

Inmiddels ken ik mezelf wel zo goed, dat als ik eenmaal wil beginnen: ik ook direct wil beginnen en niet morgen pas. Dus heb ik maanden geleden alvast alle materialen in huis gehaald. Alle kozijnen en deuren in huis op de slaapkamers na, zijn zwart geverfd. Daar had ik nog een liter verf van over. Watergedragen zwarte lak van Histor om precies te zijn. Schuurpapier en een schuurmachine waren er ook nog in overvloed. Evenals kwasten, rollers en bakjes. Het enige wat ik nog niet had was keiharde transparante traplak. Dit is nodig om je verf extra te beschermen. Aangezien je natuurlijk heel erg vaak over je trap loopt, moet dit er niet binnen een paar maanden weer allemaal afgaan. Of juist wel, als je van trappen verven houdt, dan zou ik er geen beschermlaag overheen doen 😉 Ik heb de traplak van Glitsa gebruikt. Deze is mat, en zie je nagenoeg niks van op je trap. Nog een voordeel, het droogt zeer snel! De watergedragen verf van Histor ook trouwens. Wie mij al langer kent, weet dat ik altijd voor gemak en praktisch kies. Ik hou heel erg van verven, behangen en rommelen in huis. Maar het moet mijn leven wel zo makkelijk mogelijk maken.

Er is ook kant en klare trapverf te koop, voordeel hiervan is, dat het een sterke verf is die tegen een stootje kan, en dan heb je dus maar 1 pot nodig voor alle lagen.

detail trap

Goede voorbereiding voor het verven van de trap

En toen zat ik dus al die maanden te wachten totdat ik zin kreeg om de trap te verven. Klinkt uitnodigend hè? Wat ik belangrijk vind, en ook heel erg heb geleerd in het afgelopen jaar, is dat je echt beter kunt wachten met iets ondernemen totdat je het juiste gevoel erbij hebt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het niet gaat zoals je het wel had gehoopt of had verwacht. Natuurlijk is er voor (bijna) alles een oplossing, maar voorkomen is beter dan genezen toch?

Dus ik wachtte net zolang totdat ik een teken kreeg met het juiste gevoel. En die kwam, toen ik met een vriendin uit eten was. Ze vroeg hoe het in ons huis is, of alles al helemaal af is en vooral of het al was zoals ik het voor ogen had. Ik vertelde dat de trap nog op mijn lijstje stond, maar dat ik daar nog even zin voor moest maken. De volgende dag werd ik wakker en toen voelde ik aan alles: vandaag ga ik beginnen! Nu voelt het goed. Dus ik heb het trapgat leeg geruimd, alles wat niet onder het stof mocht komen, heb ik afgedekt of weggehaald. De schuurmachine opgezocht, eerst even alles ontvet met St Marc, dat is wat mij betreft echt de beste verfuitvinding ooit. Okee, samen met de kunststof harige kwasten van de action. St Marc is een schoonmaakspul wat mega goed ontvet. Het is fijn aan je handen, ruikt heerlijk en doet wat het moet doen! Namelijk goed ontvetten. Ik heb eerst de trap goed ontvet en zodra dat droog was, ben ik begonnen met schuren. Gelukkig heb ik een man die ook van gadgets houdt, en hij heeft dus een schuurmachine waar je een (bouw) stofzuiger op kan aansluiten. Daardoor wordt het stof direct door de stofzuiger opgezogen. Dat scheelt echt heel veel stof in huis en in je neus!

Stap voor stap

Toen het schuren klaar was, heb ik alles weer goed ontvet. En daarna de delen die niet geverfd hoefden te worden, afgeplakt met tape. Ook hier is weer enorm verschil in. Op je net gestuukte muur, kun je beter geen super hechtende tape gebruiken, omdat je als je de tape weghaalt, zo je stuukwerk meetrekt. Maar op ondergronden die wel een stootje kunnen hebben, kun je die tape weer wel gebruiken. Let dus extra goed op, als je tape koopt, voor welke ondergrond het geschikt is. Ik had nog een rol paarse tape liggen, die heb ik van de stukadoor gekregen, en weet helaas niet waar hij dat gekocht heeft.

Na het afplakken ben ik koffie gaan drinken en was ik klaar voor die dag. Ik hoor je denken, ik hoor vooral mijn vader in mijn achterhoofd zeggen: maar je bent nog lang niet klaar, je kunt nu pas echt beginnen. Dat klopt, maar wat ik vooral ook heb geleerd is dat je soms beter alles in stapjes kunt doen, dan heb je en elke keer evenveel energie voor de klus, en het is beter behapbaar. Enige nadeel is, dat je vaker moet ontvetten, omdat wij wel de trap gebruikten tussen de lagen door. En weet je wat de grap is? Wij hebben nog 2 andere trappen die we kunnen gebruiken, dus mijn hele verhaal dat die trap echt niet zomaar geverfd kon worden omdat we dan niet meer naar boven konden, ging helemaal nergens over. En het was ook best leuk om die andere manieren te ontdekken in huis.

trap zwart

Trap verven met verf

Uiteindelijk heb ik er 4 dagen voor uitgetrokken, en elke dag een laag gedaan. Ik begon met ontvetten, zodra dat droog was, ging ik aan de slag met de zwarte lak. Een kwast voor de hoekjes en een roller voor de grote delen. Het voordeel van watergedragen verf is dat het niet stinkt. Of in ieder geval niet zo stinkt als verf op terpentine basis. En dat het snel droog is. Meestal probeerde ik sochtends de eerste laag erop te smeren, zodat we er tegen het avondeten weer met sokken overheen konden lopen. De dag erna deed ik hetzelfde. Steeds tussen elke laag moet je licht schuren en ontvetten.

plamuur op trap

Trap van 50 jaar oud

Maar toen kwam ik erachter dat door de zwarte verf die erop ging, alle putten, kuilen, heuvels en andere beschadigingen wel erg goed zichtbaar werden. Is ook niet heel gek, als je bedenkt dat de trap al 50 jaar oud is inmiddels. Nu vind ik zeker dat niet alles weggepoetst of glad gemaakt hoeft te worden, want het heeft ook zo zijn charmes. Maar daar waren de meningen over verdeeld hier in huis. Dus ging ik na laag twee, aan de slag met plamuur. Dit heb ik er gewoon overheen gesmeerd, heel goed laten drogen. En de volgende dag alles weer gladgeschuurd. Daarna weer ontvet 😉 en toen de derde laag zwarte lak erop. Omdat de plamuur wit is, heb ik daarna nog één laag zwarte lak eroverheen gedaan. Maar dit was eigenlijk niet nodig, omdat de verf goed dekt, ik heb het meer uit voorzorg gedaan. En als laatste kwam de transparante traplak eroverheen. Hier zie je echt niks van, maar het beschermt je trap wel extra. Er zijn ook varianten te koop met een speciale anti slip erin. Dit werd mij afgeraden, omdat je daarmee wel minder snel uitglijdt, maar al het stof blijft dan ook makkelijker hangen. En laat ik daar nou net geen zin in hebben!

trap zwart

Wat heb je nodig bij het verven van de trap?

  • de juiste mindset
  • schuurmachine met schuurpapier of los schuurpapier
  • st marc ontvetter
  • een kwast met kunststof haren
  • een verfbakje
  • een roller met houder
  • afplaktape
  • traplak
  • een beetje van je tijd

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *