rolgordijnen moodboard

Rolgordijnen kiezen: met deze tips maak jij de beste keuze

Laat ik met de deur in huis vallen: ik ben erg fan van rolgordijnen. Waarom? Omdat ik vind dat je met rolgordijnen zo ontzettend veel keus hebt. En heel veel kanten op kunt. En vaak voor relatief weinig geld heb je hele mooie raamdecoratie in je raam hangen. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Bij raamdecoratie.com hebben ze een uitgebreid assortiment aan rolgordijnen.

rolgordijn onderlat

Rolgordijn als tijdelijke raamdecoratie

Helaas worden rolgordijnen vaak onderschat, of als een tijdelijke raamdecoratie gebruikt. Eigenlijk zonde.

Ik weet dat rolgordijnen in de markt staan als goedkope, snelle en eenvoudige oplossing voor je raam. En als je indruk wilt maken, dan kies je niet snel voor een rolgordijn. Toch hoeft dat niet zo te zijn.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, qua stof, qua systeem en qua prijs. Helaas zijn er ook heel veel kwalitatief slechte rolgordijnen op de markt. Maar daar gaan we het nu niet over hebben.

Kant en klare rolgordijnen

Je kunt kant en klare rolgordijnen kopen, dan moet je wel het geluk hebben dat ze precies in je raam passen. Of je moet met de schaar en zaag in de weer willen gaan. Rolgordijnen kun je namelijk eenvoudig zelf in korten in de breedte. Enige wat je nodig hebt is een vaste hand die goed recht kan knippen en zagen. Want de buis waar het doek omheen gerold zit, moet je dan inkorten door het af te zagen.

Uniek rolgordijn op maat

Wanneer je een rolgordijn op maat laat maken bij raamdecoratie.com, heb je ook de mogelijkheid voor het kiezen van het soort systeem, en welke soort onderlat je wilt en wat de kleur van het systeem mag worden.

Zo heb je heel snel je eigen unieke rolgordijn.

kleurstaal rolgordijn

Standaard rolgordijn

In de kinderkamers wilde ik het accent op de muren leggen, en daarom heb ik daar gekozen voor de meest standaard versie. Maar bij de rolgordijnen voor in de woonkamer heb ik juist wel op de details gelet.

Deze zitten voornamelijk savonds naar beneden en dan beslaat het een groot gedeelte van de zithoek. Vandaar dat ik daar wel de details en afwerking heel erg belangrijk vond.

Rolgordijnen in de woonkamer

Dat proces van de rolgordijnen in de woonkamer heeft wel even geduurd trouwens. De grap was dat ik vanaf het begin in mijn hoofd had dat er in between gordijnen zouden komen.

Waarschijnlijk omdat er gordijnen hingen voorheen. Eén klein nadeel: de rails die er hing, bestond uit meerdere delen en ook nog met meerdere bochten, waardoor het gordijn niet lekker door de rails gleed.

Dus er moest een rails uit één stuk komen, van zeven meter lang, inclusief bochten.

Gelukkig heb ik connecties en met een paar telefoontjes was de rails geregeld. Maar toen moest die rails van zeven meter ook nog de woonkamer in. En daarna nog een aantal bochten in gebogen worden. Voor de kenners onder ons: als je een bocht buigt, kan het zijn dat je die op zijn kop moet buigen, en daarna dus terug moet draaien. Mijn plafond in de woonkamer is hoog, maar geen zeven meter hoog, je begrijpt dus, dat zelfs dat draaien een ding werd.

Ik geloof heel erg in de juiste mindset en dat dingen om een bepaalde reden gebeuren. Nou dit had toch al meerder alarmbellen moeten laten rinkelen he? Maar ja, mijn hoofddoel was gordijnen, of eigenlijk ‘iets’ voor de ramen en daarom ging ik door.

Ik had zelfs door de aannemer een tekening laten schetsen waar precies de steunbalken onder de gipsplaten en het stucwerk onder het plafond zaten. Zodat we later, bij het ophangen van de rails,

precies wisten waar we konden boren.

En toen we daar eindelijk aan toe waren, kwamen we erachter dat die balken op de verkeerde plek zaten! NEEEE. Jawel dus. Dat was eindelijk het moment dat ik inzag dat dit niet de juiste keuze was voor de raambekleding.

ketting rolgordijn zwart

Rolgordijnen voor privacy

Wat daarna volgde was een hele tijd zonder enige raambekleding. Ik genoot intens van het uitzicht wat wij hebben door die ramen. En het was savonds nog lang licht, dus van echte inkijk hadden we niet zo’n last.

Totdat het langzaam wel steeds eerder donker werd en ik vanuit meerdere hoeken hoorde dat je toch wel erg goed naar binnen kon kijken.

Vertrouwen op mijn gevoel

Toen deed ik eindelijk wat ik al veel eerder had moeten doen. Want ergens aan het begin van de reis zei een stemmetje in mij dat ik voor rolgordijnen moest kiezen. Maar direct daarna vertelde ik mezelf dat rolgordijnen te min waren voor dit huis. Nou wie hou je nou voor de gek? Think again.

Gratis stalenservice

Dus ik bestelde bij raamdecoratie.com een aantal staaltjes en maakt een kleurkeuze puur op gevoel. Ik ging met de rolmaat in de weer en bestelde die zelfde dag nog de rolgordijnen. Een paar weken later werden de rolgordijnen bezorgd in een hufterproof verpakking.

stalen rolgordijn

Rolgordijnen als raamdecoratie

Omdat ik de raampartij zo compact mogelijk wilde laten voelen, bestelde ik de rolgordijnen in de dag. Zodat ze in het kozijn vallen en niet ervoor.

Dit heeft meerdere voordelen: je kunt in het kozijn boren in plaats van in de muur. Het rolgordijn gaat vlak langs het raam, waardoor planten en andere accessoires gewoon kunnen blijven staan op de vensterbank.

Je muren blijven geheel zichtbaar, wat voor een ruimtelijk effect zorgt.

En het aller grootste voordeel aan rolgordijnen op zich, vind ik dat je ze helemaal omhoog kunt doen, en er dan bijna geen pakket zichtbaar blijft. Waardoor je optimaal van je uitzicht naar buiten kunt genieten.

Een topuitvinding, rolgordijnen! En vertrouw altijd op je gevoel, bij het maken van keuzes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *