Hoe een wit interieur toch warm kan aanvoelen?
Een Jan des Bouvrie interieur: de meeste mensen weten waarschijnlijk wel wat ik hiermee bedoel.
Juist, een overwegend wit interieur.
Zo’n pakweg, 20 jaar geleden 1 van de geliefde trends in interieur land. En misschien stiekem ook wel de trend die het langste stand heeft gehouden.
Hoewel ik persoonlijk geen voorstander ben van een compleet wit interieur, omdat ik van kleur houd, kan een wit interieur toch warm aanvoelen.
Juist gebruik van de kleur wit
Let wel, bij verkeerd gebruik van wit, kan dit juist koud en kil aanvoelen. Misschien is wit daarom ook wel 1 van de meest gebruikte kleuren, én de kleur die het meest verkeerd wordt toegepast.
Hoe zorg je dan voor de juiste tinten wit, zodat het warm en sfeervol aanvoelt?
De truc zit hem vooral in het gebruik van de juiste materialen.
Gebruik van de juiste materialen bij de kleur wit
Wanneer je twee kussenhoezen in precies dezelfde tint wit naast elkaar legt, zal de ene kussenhoes kouder lijken dan de andere. De ene kussenhoes is namelijk in een gladde, glanzende stof uitgevoerd. En de andere is in een fluffy, aaibare stof uitgevoerd. Zie je het verschil voor je? Wanneer je deze 2 kussenhoezen samen op de bank legt, zal er niet veel aan de hand zijn. Maar wanneer je de bank alleen bedekt met de gladde stof, dan zal dit veel kouder ogen dan wanneer je de bank bedekt met de fluffy stof.
Je kunt ook nog spelen met de verschillende tinten wit die er bestaan. Er zijn warme wittinten, en koude wittinten. Dit komt omdat er bij de ene wit meer rood en/of geel in zit, en bij de andere meer blauw. Dit zorgt voor de verschillende tinten onderling.
Wanneer je dus voor een warm wit interieur wilt gaan, kies van voornamelijk voor wit tinten waar veel geel en rood in zit. Het grootste en bekendste voorbeeld is: Het verschil tussen RAL 9001 en RAL 9016. In de een zit meer geel en in de ander meer blauw.
Warmte in een wit interieur
Er is nog een manier om meer warmte in een wit interieur te krijgen. Namelijk het combineren van wit met natuurlijke tinten. Bijvoorbeeld: er staat een witte bank in een teddy stof in de ruimte. Daarop liggen kussens met beige en taupe tinten. Dit geeft een veel warmer geheel dan een witte bank in leer, met daarop kussens in een glanzende stof.
Wanneer je toch een klein beetje meer kleur aan het geheel wilt toevoegen, maak dan gebruik van planten. Planten zijn over het algemeen groen, en deze kleur combineert heel goed met een wit of naturel interieur.
Nog even op een rij:
Hoe zorg je dat een wit interieur warm aanvoelt?
1. Werk met de juiste materialen
2. Gebruik wittinten waar meer geel en of rood in zit
3. Combineer wit, met naturel tinten, zoals beige en taupe
4. Maak gebruik van het groen in planten
fotos van pexels.com