Buitenzonwering, waar moet je op letten?

Buitenzonwering

As we speak zijn er nu twee monteurs bij ons screens aan het plaatsen. Windvaste elektrische screens om precies te zijn. Waarom ik dit zo specifiek benoem? Omdat er zo ontzettend veel mogelijk is, bij alleen de screens al.

Even terug naar het begin: waarom is buitenzonwering überhaupt belangrijk? De naam zegt het eigenlijk al: Het zorgt ervoor dat je de zon buiten houdt. Stel je voor, het is zomer, 30 graden buiten. De eerste paar dagen houdt je alle ramen en gordijnen binnen goed dicht. Maar na een aantal dagen is die warmte toch echt het huis binnen gekomen. Dat krijg je er niet zomaar weer uit. Als je had gekozen voor buitenzonwering dan ben je de zon eigenlijk al een stapje voor. Namelijk voordat de zon je huis binnen kan, houdt de buitenzonwering hem al op afstand door het doek. Voordeel: het blijft langer koel in huis!

screen half

Screens

Om daar mee te beginnen: een screen is een zonwering met een strak geweven doek. In het doek zitten allemaal hele kleine gaatjes, waardoor je redelijk goed naar buiten kunt kijken, maar niet zo makkelijk naar binnen kunt kijken.

Er zijn gewone screens en windvaste screens. Windvaste screens zitten in een soort zijgeleiding, waardoor het doek niet kapot kan scheuren bij harde windkracht.

Qua bediening zijn er ook veel mogelijkheden, handbediend, elektrisch met een knop of elektrisch met een afstandbediening.

Ook het doek is in een heleboel verschillende kleuren verkrijgbaar.

En wanneer kies je dan dus voor een screen? Bijvoorbeeld bij een raam, waar je aan de buitenkant vaak langs moet kunnen lopen. Als jouw raam tegen de straat aan zit, met de stoep direct tegen je gevel aan. Dan is een screen handig, omdat dit vlak langs je glas zit.

Maar ook bij ramen waar je niet perse voor gaat zitten als je buiten bent, en het dus niet als parasol wilt gebruiken.

Of bij ramen die hoog zitten, daar hoef je ook niet onderdoor te lopen of zitten. Maar het vangt daar wel meer wind, dus een uitvalscherm is daar niet handig.

Uitvalscherm

Uitvalscherm? Wat is dat dan? Eigenlijk zegt deze naam het ook al, voorspelbaar hè? Het scherm ‘valt’ uit naar beneden. En zit dan vast aan 2 armen van staal. Of aluminium meestal. Ook dit scherm is zowel handbediend als elektrisch verkrijgbaar. En ook in de doeken is ontzettend veel keus.

Een uitvalscherm is handig op plekken waar je niet perse onderdoor hoeft te lopen. Ook is het niet handig als je hier onder wilt kunnen zitten, omdat je dan altijd tegen één van de twee zijarmen aanloopt.

Knikarmscherm

Een knikarmscherm lijkt heel erg op een uitvalscherm, alleen nu ‘knikken’ de armen vlak langs het doek in en uit. In de lucht dus als het ware. Hierdoor kun je dit knikarmscherm heel goed gebruiken als je vaak langs dit raam moet kunnen lopen. Of als je er onder wilt zitten, als een soort parasol. Ook deze schermen zijn zowel handbediend als elektrisch verkrijgbaar. En ook in de doeken zijn weer oneindig veel mogelijkheden.

Markiezen

Markiezen zijn eigenlijk een soort uitvalschermen, maar dan met een mooie ronding in het doek. Vaak zie je deze markiezen bij grote huizen met veel ramen aan de voorkant, en waar niet perse onder gezeten hoeft te worden. Of bij winkels, die een landelijke sfeer willen uitdragen.

Ook weer handbediend en elektrisch. En net als bij de anderen, een ruime keuze in doeken.

Zonnepaneel en windsensor

Ook is er buitenzonwering door middel van een zonnepaneel. Dit houdt in dat de accu oplaadt, door middel van het zonnepaneel als de zon schijnt. Hierdoor kun je later het zonnescherm bedienen en heb je dus geen stroomtoevoer van binnenuit nodig. Ook bestaan er speciale windsensoren. Op het moment dat je niet thuis bent, en het gaat hard waaien, is dit ideaal. Als de sensor dan te harde wind detecteert, gaat het zonnescherm automatisch weer omhoog.

Rolluiken

Last but not least, de rolluiken. Deze zijn denk ik ooit ontworpen voor winkeliers die hun winkel diefstalproof wilden maken. Rolluiken bestaan uit metalen (vaak aluminium vanwege het gewicht) lamellen die met kleine openingen aan elkaar vast zitten. De kasten waar deze buitenzonwering in zit, zijn wel flink. Want als het rolluik opgerold is, dan moet dit hele pakket wel bovenin kunnen passen.

Maar van alle buitenzonwering, maakt het rolluik wel het meest donker in huis. Het houdt de zon optimaal buiten, en bij slaapkamers is het nog eens een fijne bijkomstigheid dat het ook goed het licht buiten houdt. Ideaal dus voor mensen met dag en nachtdiensten, of kleine kinderen die niet willen slapen omdat het buiten nog licht is.

Ook rolluiken zijn zowel handbediend als elektrisch verkrijgbaar. En je kunt uit een redelijk aantal kleuren kiezen. Bij een rolluik hoef je niet bang te zijn voor te harde wind, want deze kunnen een heleboel hebben.

Zoveel keuze in buitenzonwering

Er zijn dus best wat verschillende buitenzowering verkrijgbaar. Wanneer kies je dan voor het één of juist voor het ander? Ten eerste is het budget belangrijk. Want aan elke buitenzonwering hangt een ander prijskaartje. En ten tweede de functie en locatie is belangrijk. Bedenk of je het zonnescherm gaat gebruiken om de zon uit je kamer te houden. Of wil je er ook onder kunnen zitten?

Waarom ik voor screens heb gekozen? Markiezen vind ik ontzettend mooi, maar niet bij ons huis passen. Screens zijn strakker. Rolluiken ook, maar het hoeft hier niet mega donker in huis te worden, en ik vind het fijn om ook nog naar buiten te kunnen kijken als de screens naar beneden zitten. Omdat het bij ons om de voorkant van het huis gaat, hoef ik er niet perse onder te kunnen zitten. Maar wel vaak langs kunnen lopen. En aangezien er flinke wind op kan staan, heb ik voor windvaste screens gekozen. Deze zijn automatisch dan elektrisch. Vandaar de elektrische variant. Ik heb gekozen voor een afstandbediening die 4 screens kan bedienen. Zo zie je aan de binnenkant geen kabelgoten of snoeren lopen.

Tip:

Wees op tijd met het bestellen van buitenzonwering. Ik heb bewust in de herfst/winter de screens besteld, zodat ik er straks in het voorjaar en zomer volop plezier van heb. Want zodra de eerste zonnestralen gaan schijnen, wil iedereen een buitenzonwering, en dan heb je misschien te maken met lange levertijden.