Behang kiezen: hoe maak jij de beste keuze?

Hoe kies je het juiste behang voor jouw interieur?

Er zijn heel erg veel mogelijkheden wat betreft behang. Zo is behang in een aantal categorieën onder te verdelen. Vlies behang, vinyl behang, papier behang en glasvlies behang.

Behang

Soorten behang

Er bestaat vlies behang, papier behang en vinyl behang. Vlies behang wordt op het moment het meest verkocht, omdat dit het makkelijkste aan te brengen is op de muur. En, bijkomend voordeel, je hebt niet perse een behangtafel nodig om dit behang te kunnen plakken. Want je plakt het behang direct op de muur, nadat je lijm hebt aangebracht op de muur.

Soorten lijm

Bij elk soort behang, hoort een aparte lijmsoort. Als we even van het bekendste lijm merk uitgaan: perfax.

Dan zijn er 3 kleuren pakje poeder. Perfax roze is voor vlies behang, perfax blauw voor papier behang, en perfax paars voor vinyl behang. Ook wordt er voor vlies behang vaak kant en klare lijm aangeboden. Dit hoef je niet eens meer zelf aan te maken met water.

flamingo behang

Verschillen in soorten behang

Waarom zijn er dan nog 3 verschillende soorten behang hoor ik je denken?

Papier behang is vaak het goedkoopste. Omdat dit relatief dun is, en daardoor makkelijk scheurt, wordt het niet veel meer verkocht. Voornamelijk in kinderbehang is dit nog te vinden, omdat dat behang er meestal niet zo lang op blijft zitten als in een woonkamer bijvoorbeeld. Papier behang wordt altijd in gelijmd op het papier zelf. Daarna moet het even intrekken en vervolgens kan het tegen de muur aan.

Vinyl behang is veruit het sterkste behang. Sommige soorten vinyl behang zijn ook geschikt voor in de keuken en zelfs voor de badkamer. Ook zijn er verschillende soorten vinyl behang speciaal voor in een caravan of boot. Vinylbehang moet ook worden in gelijmd op het papier, even intrekken, en daarna kan het tegen de muur aan. Vinyl behang is in tegenstelling tot papier behang wel relatief sterk, en hier kun je ook makkelijker nog mee ‘sturen en schuiven’ op de muur.

Vlies behang is begonnen als wat iedereen kent als ‘glasvlies’. Er is overigens wel een verschil in glasvlies en glasweefsel behang. Glasvlies is glad, en kun je makkelijk, vaak zonder je muur of stucwerk te beschadigen verwijderen. Glasweefsel is vaak in een patoon, (het wel bekende ruitjes motief). Dit is niet makkelijk te verwijderen zonder je muur of stucwerk te beschadigen. Het moet beide overgeschilderd worden.

Het vliesbehang wat ik bedoel heeft de rug van het glasvlies van hierboven, en de voorkant is een papieren laag. Die vaak een dessin heeft, maar kan ook egaal van kleur zijn.

Dit behang breng je aan, door eerst de muur in te lijmen, en daarna direct het behang er tegenaan te plakken. Ook kun je dit meestal nog een beetje bij sturen en schuiven.

hout look behang

Hoeveel heb je nodig?

90% van al het behang zit op een rol van 53 cm breed en 10.05 m lang. Dit houdt in dat als je muur lager of gelijk is dan 250 cm, je er 4 banen uit kunt halen. Let op dit geldt alleen bij behang zonder patroon.

Is je muur hoger dan 250 cm, of zit er een patroon in? Dan haal je 3 banen uit een rol.

En hoe reken je nu uit hoeveel banen je nodig hebt? Als het oude behang er nog zit en ook 53 cm breed is, dan kun je de banen tellen 🙂 Zo niet, dan meet je de breedte van de muur en deelt dit door 53 cm. De uitkomst is het aantal banen wat je nodig hebt.

Bij schuine muren werkt het anders. Maak een plattegrond, zet de maten erbij. Meet per baan dan de hoogste kant op. En mail dat naar me. Dan help ik je met uitrekenen. Dit mag natuurlijk ook bij de rechte muren.

effen kleuren behang

Patroon of effen

Dan de grote vraag, kies je voor een patroon of voor effen behang? Op moeilijk bereikbare plekken, zoals in een trapgat. Is het de overweging waard om daar te kiezen voor glasvlies behang, wat je vervolgens schildert. En na een aantal jaar, weer alleen opnieuw hoeft te schilderen. Voor andere ruimtes, zoals de kinderkamer of woonkamer: Kies 1 muur die je op wilt laten vallen. Bij voorkeur de muur die achter je is, als je op de bank zit of in bed ligt. Dit creëert rust. Kies dan 2 tinten uit dat patroon, waarmee je de andere muren behangt of schildert. Zo vormt het 1 geheel. Ook is de lichtinval zeer belangrijk bij het kiezen van het juiste behang en de kleurencombinaties.

hoe kies je behang